ÎN MEMORIA EROILOR DE LA NISTRU

Ziua de 2 martie declarată, prin decizia Guvernului R. Moldova, zi de comemorare a persoanelor căzute în Conflictul armat pentru apărarea integrității și independenței R. Moldova. ( 1991-1992). Această zi este comemorată în fiecare an în satul Măgdăcești. În acest război și-au pierdut viața sute de oameni, printre care și consăteanul nostru, Ion Bîtlan.

Cu această ocazie, doamna Liuba Cojocaru, primarul s. Măgdăcești, a invitat în incinta primăriei toți combatanții războiului nistrean și participanții altor conflicte armate, din localitatea noastră, pentru a le aduce un omagiu. În debutul ceremoniei, doamna Liuba Cojocaru și-a exprimat recunoștința și a mulțumit veteranilor pentru spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă. A adus condoleanțe și celor care au pierdut un om drag pe câmpul de luptă. Primarul, alături de toți participanții au ținut un minut de reculegere în memoria celor căzuți, apoi, le-a acordat fiecărui combatant un ajutor material în valoare de 500 de lei.

Acțiunea a continuat cu depunerea de flori, la mormântul consăteanului nostru, Ion Bîtlan.

Administrația publică locală a fost alături pe parcursul acestor ani, de familia combatantului, oferindu-i suport material.

În amintirea eroului Ion Bîtlan, a fost denumită o stradă din satul Măgdăceşti.

Ziua s-a încheiat la Cantina Socială, din satul Măgdăcești, cu o masă de pomenire pentru cei care și-au pierdut viața în conflictele armate.