Toamna Aurie în Casa Mare a s. Măgdăcești

Fără îndoială, toamna poartă mai mult aur în buzunar decât toate celelalte anotimpuri la un loc. Mustul proaspăt a început să fiarbă, cămara geme de murături, compoturi și dulcețuri, merele zemoase au făcut covor în beciuri ca să ajungă pentru toată iarna, funiile de ceapă și ardeii iuți atârnă țurțuri sub streașina șopronului… semne ale toamnei, care dau belșug casei și mândrie omului gospodar. Stă în firea lucrurilor ca țăranul să mulțumească pentru toate astea într-o zi de sărbătoare precum” Toamna de Aur”.

La 21 octombrie, în raionul Criuleni a fost marcată o adevărată sărbătoare a recoltei.

Evenimentul a devenit un fel de tradiție, o sărbătoare a pământului și a țăranului, care, după un an de muncă, se poate mândri cu rodul muncii sale.

În acest an, la eveniment au participat 23 de primarii din 25, printre care și Primăria s. Măgdăcești. Administrația publică locală a improvizat o Casă Mare și o ogradă țărănească, în care gospodarii și gospodinele au trebăluit două zile la rând, ca sa-și primească oaspeții cum se cuvine. Gospodinele au copt plăcințele, prăjituri, au făcut sarmale, au împletit colaci boierești.

 

Nici gospodarii n-au stat degeaba. Ei au copt purcelușul la grătar, au prăjit pește, copt mămăliguța cu unt și brânză de oi și au preparat o delicioasă zeamă de pește.

Masa doldora de bunătăți a ademenit mulți vizitatori, care au rămas impresionați de ospitalitatea sătenilor noștri. Atmosfera a fost întregită de melodiile interpretate de Fanfara s. Măgdăcești, care a dat tonul petrecerii.

În cadrul evenimentului s-au desfășurat mai multe concursuri. La titlul de “Cel mai bun Agent Economic”, a fost nominalizat și SRL Moara Domnească din s. Măgdăcești, care au venit cu o gamă variată de produse făinoase, și o expoziție impresionantă de coptură de casă.

Vizitatorii Festivalului au putut gusta din bucatele alese și cumpăra diverse obiecte de la expozițiile meșterilor populari.

Festivalul “Toamna de Aur” este organizat anual în raionul Criuleni din anul 1980.