Floriile, sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim

Astăzi, în toate bisericile ortodoxe, credincioșii poartă în mâini ramuri de salcie sau mâțișori care au fost sfințite la slujba de dimineață. Ramurile de salcie din aceasta zi, întruchipează simbolul reînvierii naturii, dar și ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea sa în Ierusalim. Se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paști.

Ziua celor cu nume de flori

În vechime, Duminica Floriilor era începutul săptămânii numite pe atunci a Paștilor. Mai era numita Duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru ca în această zi, catehumenii (cei care urmau sa se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere sa fie admiși la botez, iar acesta le dădea sa învețe Simbolul credinței. Se mai numea și Duminica grațierilor pentru ca, în cinstea ei, împărații acordau grațieri.

Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeița romana a florilor, Flora, peste care creștinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Aceasta zi semnifică reînvierea naturii prin înflorirea salciei, a pomilor fructiferi si a florilor, în general. De Florii își sărbătoresc ziua onomastica toți cei care la botez au primit numele de Florin, Florina, Floarea, Florentina și altele asemenea, dar și cei cu nume de flori, precum Camelia, Viorica, Viorel, Narcisa, Margareta, Violeta si altele.

La mulți ani tuturor celor care își serbează astăzi ziua onomastică! Sfânta sărbătoare de Florii să vă aducă împliniri și bucurii în casă, pace și liniște sufletească.Vă dorim tuturor să aveți o Duminică liniștită, pe care să o petreceți frumos, alături de familie și de cei dragi!