2 martie- o pagină tristă din istoria neamului nostru/ Foto.

Ziua de 2 martie este declarată prin decizia Guvernului Republicii Moldova, zi de comemorare a persoanelor căzute în Conflictul armat pentru apărarea integrității și independenței R. Moldova ( 1991-1992).
Această zi este comemorată în fiecare an, la Măgdăcești.

  În acest război și-au pierdut viața sute de oameni, printre care și consăteanul nostru, Ion Bîtlan.

Astăzi, în incinta primăriei au fost invitați toți combatanții războiului nistrean și participanții altor conflicte armate din s. Măgdăcești, pentru a le aduce un omagiu.

În debutul ceremoniei, primarul de Măgdăcești, doamna Liuba Cojocaru, și-a exprimat recunoștința și a mulțumit veteranilor pentru spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă. A adus condoleanțe și celor care au pierdut un om drag pe câmpul de luptă. Primarul, alături de toți participanții au ținut un minut de reculegere în memoria celor căzuți, apoi, le-a acordat fiecărui combatant un ajutor material în valoare de 700 de lei.

La eveniment a fost prezent și fiul eroului Ion Bitlan, cărui i-a fost înmânat o medalie post- mortem și un ajutor bănesc în valoare de 2000 de lei.
Acțiunea a continuat cu depunerea de flori la mormântul celui căzut pentru integritatea și independența țării.

Ziua s-a încheiat la “Casa Neamului” din satul Măgdăcești, cu o masă de pomenire pentru cei care și-au pierdut viața în conflictele armate.


Ținem să vă informăm că administrația publică locală va aproba construcția unui parc memorial în s. Măgdăcești, dedicat tuturor eroilor căzuți pe câmpul de luptă.