Biblioteca

Adevărata universitate a viselor noastre este o bibliotecă. Locul unde mergem să citim, să ascultăm, să discutăm, să ne întâlnim cu cartea, cu alți semeni de-ai noștri ingenioși, interesanți și setoși de a țese noi performanțe. Biblioteca este locul care ne păstrează amintirile, ne delectează sufletul cu mulțimea de tezaure, ce așteaptă sa fie răsfoite.

Satul Măgdăceşti dispune de o bibliotecă spațioasă, unde fiecare locuitor este așteptat să-și savureze porția de lectură. „Stăpâna” acestei Instituții, este Antonina Spânu, cea care de 17 ani, nu este un simplu angajat ce difuzează cartea sau informația în format tipărit, ci mai degrabă un sfătuitor al celor, care caută în cărți răspunsuri la marile probleme existentiale, sau care vor doar să se delecteze cu literatura beletristică.

Biblioteca publică a satului Măgdăcești.

Biblioteca publică a satului Măgdăcești.

Biblioteca publică locală adăpostește un adevărat tezaur cultural. Fondul de carte a bibliotecii constituie 7069 de exemplare și 4890 de titluri de carte. Fondul de carte este clasificat după ramurile de știință. Bibliotecă are și un fond de referință, căruia i se mai spune și fondul de aur. Din aceste cărți se studiază doar în bibliotecă. Fondul de aur este completat anual cu Enciclopedii universale din diverse domenii: natură, botanică, zoologie, medicină, geografie, numeroase dicționare, ghiduri și alte cărți de valoare. Cititorii au posibilitatea de a împrumuta cărțile la domiciliu, dar și să studieze în cadrul Bibliotecii. Ei pot găsi informații din diverse ramuri: religie, învățământ, medicină, muzică, sport, scriitori clasici români, universali. Anual fondul de carte este îmbogățit, prin achiziția de cărți noi, susținut financiar de către administrația publică locală, cât și din donațiile Bibliotecii orășenești „Tamara Isac”.

Din anul 2015, biblioteca localității, și-a mărit considerabil numărul de vizitatori, datorită programului „Novateca”. Acest proiect a fost implementat cu susținerea Fundației Bill & Melinda Gates, în cooperare cu Agenția Statelor Unite pentru dezvoltare Internațională, care sprijină reforma sistemului de biblioteci din Republica Moldova. Scopul acestui proiect este de a deschide publicului, un acces mai mare la educație, informație și circulația ideilor. Datorită acestui program, biblioteca publică a beneficiat de 6 computere performante, conectate la rețeaua de internet, precum și de o imprimantă multifuncțională.

În anul 2016, biblioteca a fost vizitată de 642 de persoane. Numărul de solicitări de a primi o fișă de cititor permanent este 164 maturi și 478 de elevi, cu vârstă de până la 16 ani. Biblioteca publică deservește zilnic circa 40 de persoane, marea majoritate dintre ei sunt liceeni. Sînt însă și persoane adulte care, pe parcurs au devenit cititori fideli. Aceștia vin la bibliotecă pentru a împrumuta cărți (literatură artistică şi ştiinţifică) , însă marea lor atracție reprezintă accesul la internet.

 

Pe parcursul anului trecut, biblioteca a desfășurat mai multe evenimente culturale, expoziții tematice, ore bibliografice, recitaluri de poezii, discuții și jocuri distractive. Biblioteca publică, în colaborare cu Biblioteca Liceului Teoretic din localitate, participă anual la Concursul literar-raional “La Ivoarele Înțelepciunii”, care se desfășoară în luna aprilie, cît și la Concursul declamatorului „Noi nu suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”.

Biblioteca e o oază de liniște și frumos pentru suflet, iar cartea – oglindă și popas al spiritului. Și într-adevăr, așa cum spunea și marele înțelept Miron Costin: „Nu este alta, mai frumoasă și mai de folos în toată viaţa omului zăbavă, decît cetitul cărţilor”.

Dacă vreți să obțineți cheia succesului, rătăciți în labirintul cărților și sorbiți lacom din nectarul cunoștințelor!

Scrie un răspuns

Puteşi folosi în mesaje următoarele elemente: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>