Școala sportivă Măgdăcești

Pe timpuri, copiii obișnuiau sa iasă la joacă imediat după ore sau după grădiniță. Ei găseau mereu ocupație, fie ca era vorba de un meci de fotbal jucat în curte, sau joaca de-a mijatca. Astăzi, când au la îndemâna zeci de canale TV cu desene animate, mii de jocuri pe calculator, este foarte greu să-i convingi pe micii prichindei să iasă afară. Pentru mulți copii, practicarea unui sport a devenit o raritate. Ei preferă jocurile și sporturile virtuale în defavoarea celor reale.

De mai bine de 9 ani, antrenorii Școlii Sportive Măgdăceşti, schimbă gadgeturile tinerilor, pe un mod activ și sănătos de viață. Școala Sportivă oferă oportunitatea, ca elevii să se antreneze gratuit în cadrul mai multor secții sportive. Antrenamentele se desfășoară în incinta Liceului Teoretic din localitate. În prezent, sute de copii din 8 localități, vin la sală pentru a-și îmbunătăți agilitatea, viteza, forța și rezistenta la efort. Unii tineri fac sport de performanță, obținând medalii la majoritatea competițiilor la care participă. Dovada este vitrina din biroul directorului, care strălucește la propriu. Aici sunt expuse zeci de trofee, diplome și medalii câștigate de către micii campioni, la competițiile naționale.

Școala Sportivă a fost înființată la 8 august 2008 , în urma deciziei Consiliului sătesc Măgdăceşti. Tot de-atunci, director al școlii este, domnul Vitalie Onică. Cariera dânsului se derulează în ritm alert, începând cu orele de antrenament de pe teren, tactică, buget, planificare, competiții, seminare și campionate. În prezent, este mândru că administrează o școală sportivă. deja cu tradiție, unde respectul pentru educație și sport este mai presus de toate.


Ș.S.Măgdăceşti adună anual ~400 de elevi, cu vârste cuprinse între 7-18 ani. Aici, copiii pot practica: Fotbalul, Taekwando WTF, Gimnastică sportivă pentru fete, Lupte libere, Volei-echipă de fete și Șahul.
Antrenamentele se desfășoară de 4 ori pe săptămână pentru începători, iar cei avansați, pot petrece în sala de sport și câte 7 ore.

Echipele sunt antrenate de nume sonore ale sportului moldovenesc, ca: Roman Onica, Țurcan Alexei, Elena Efros, Vasili Koșelev, Vasile Dabija , precum și de tineri profesioniști talentați ca: Dimitri Gribenco, Mihai Frumusachi, Eugeniu Avram. Pe parcursul celor 9 ani de activitate, Școala sportivă se bucură de un mare succes în campionatele de fotbal și taekwando WTF. În anul 2009, Școala aderă la proiectul Federației moldovenești de fotbal – Open Fun Football Schools Moldova, unde săptămânal, 200 de copii participă alături de antrenorii lor, în diverse competiții naționale. Astfel, în urma rezultatelor obținute, echipele sunt remunerate cu inventar și echipament sportiv, care le sunt atât de necesare. În anul 2010, Școala sportivă din Măgdăceşti a obține titlul de cea mai bună instituție de sport din proiectul GrassRoots .


Sportivii noștri au cules roadele muncii la diverse competiții precum: Turneul de mini-fotbal, consacrat aniversării de 381 ani, din or. Râbnița, 2009, locul I; Campionatul de Fotbal copii și juniori , în etapa finală, Criuleni, 2013, locul III; Turneul „Moș Crăciun”, în mini-fotbal, 2011, locul I; Campionatul Moldova, Divizia B la fotbal, 2015.
Datele statistice ne demonstrează că anual, numărul locuitorilor ai s. Măgdăceşti este in creștere. În prezent, numărul copiilor cu vârstă de până la 15 ani este de 1183 . Cel mai mare vis al antrenorilor și al primarului, Liuba Cojocaru este de a avea un Centru Cultural Sportiv în localitate. Construcția unui Centru, ar deschide noi oportunități: săli sportive mari dotate cu utilaj modern, extinderea numărului de probe, și atragerea unui număr cât mai mare de copii și tineret. Scopul deschiderii unui Complex Sportiv în s. Măgdăceşti, este de a educa deprinderile sănătoase în rândul tinerilor. Tinerii care fac sport în adolescență, își vor dezvolta ambiția și forța, lucrul în echipă, stabilirea unor obiective, dorința de a munci, pentru a deveni cel mai bun. Nu degeaba se spune că sportul te ajută să ai succes în viață.